Grekiska bollar med bulgursallad (foodservice)
INGREDIENSER
10 portioner
- Bollar
- 1 kg både & färs
- 1 dl vatten
- 1 dl ströbröd
- 2 ägg
- 6 g salt
- 2 g malen svartpeppar
- 1 g torkad basilika
- 30 g dijonsenap
- 30 g tomatpuré
- 100 g hackad rödlök
- 20 g riven vitlök
- 300 g fetaost
- Sallad
- 5 dl bulgur
- 300 g sojabönor
- 50 g hackad gräslök
- 200 g oliver svarta skivade
- Citronette
- 40 g citronsaft
- 1,5 dl olivolja
- 150 g strimlad rödlök
- Raita
- 180 g riven gurka
- 5 g hackad mynta
- 300 g medelhavsyoghurt
- 2 g grovmalen svartpeppar
- salt
GÖR SÅ HÄR
- Bollar: Bland vatten och ströbröd. Tillsätt ägg, kryddor, senap, tomatpuré och blanda ihop.
- Vänd ner färsen, löken och smula ner fetaosten.
- Forma färsen till cirka 55 grams bollar, lägg i smorda bleck och stek i ugn, 180 grader i ca 15 minuter. Biffarna ska ha en innertemperatur på 72 grader.
- Sallad: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ner sojabönor, gräslök och svarta oliver.
- Citronette: Vispa ihop citronsaft och olivolja. Lägg ner löken och låt marinera ca 20 minuter. Vänd därefter ner i salladen.
- Raita: Krama ur gurkan och blanda ihop med yoghurt, mynta och peppar. Smaka av med salt.
- Servera bollarna med bulgursallad och raita.
(Bollar ej stekta ca 165 g/portion, sås ca 43 g/portion, sallad ca 185 g/portion)