Matig Både & paj med vårprimörer och linssallad

INGREDIENSER

4 portioner 

3 dl vetemjöl

125 g smör

1-2 msk vatten

0,5 tsk salt

400 g Både & färs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

0,5 dl tomatpuré

3 ägg

2 dl mjölk

150 g riven mozzarella eller annan ost som smälter bra

1 bunt sparris

0,5 dl soltorkad tomat, finhackad

1 msk torkad basilika

Rapsolja

Sallad

65 g ruccola eller machesallat

1 förpackning Färdigkokta rödbetor

1 förpackning Färdigkokta linser

1 salladslök

100 g chèvre

0,5 dl rostade solrosfrön

1 tsk dijonsenap

0,5 dl olivolja

2-3 msk vitvinsvinäger

Salt och peppar

VÅR PRODUKT

GÖR SÅ HÄR

Pajskal
  1. Nyp ihop mjöl, smör och salt till en smulig deg. Tillsätt kallt vatten och massera snabbt ihop till en fast deg. Tillsätt lite vatten i taget tills degen går ihop. Detta går även att göra i en matberedare. 
  2. Fördela degen i en ugnsfast pajform, nagga med gaffel och sätt in i kylen i minst 30 minuter. 
  3. Förgrädda pajdegen i 15 minuter på 175 grader innan du fyller den.
Fyllning och gräddning 
  1. Skala och finhacka en gullök och vitlöksklyftorna. 
  2. Ansa sparrisen och skrä den i munsbitar
  3. Hetta upp en stekpanna med rapsolja i till medelhög värme. Fräs färsen tills den är genomlagad och krispig innan du tillsätter lök och vitlök. Låt löken fräsa ett par minuter innan du tillsätter tomatpué och rör ut den. Rör ner soltorkad tomat och torkad basilika. Låt fyllningen svalna något innan du fördelar den över det förgräddade pajskalet. 
  4. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar innan du häller ut den över färsblandningen i pajskalet. Fördela osten över pajen och toppa sedan med sparrisen. 
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i 30-40 minuter eller tills den fått fin gyllene färg. 

 Linssallad

  1. Tillsätt dijon i en dressingskål. Vispa långsamt ner olivoljan i senapen, häll försiktigt så att det inte spricker. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till dressingen. 
  2. Häll av linserna i en finmaskig sil, skölj i kallt vatten och vänd sedan ner linserna i dressingen. Låt marinera under tiden som du gör pajen. 
  3. Skär rödbetorna i klyftor och fördela chèvren i mindre bitar. 
  4. Skär knipplöken i tunna strimlor. Både löken och en bit av blasten.
  5. Vänd ner sallat och de marinerade linserna i en salladsskål. Toppa med rödbetsklyftor, knipplök och chèvre. Strössla till sist över de rostade solrosfröna. 

 

Smaklig spis!