Grekiska bollar med bulgursallad och raita


INGREDIENSER

4 portioner

  • Bollar
  • 400 g både & färs
  • 1 liten rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3/4 dl vatten
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 st ägg 
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • 100 g fetaost
  • smör eller olja till stekning
  • Sallad
  • 2 dl bulgur
  • 100 g sojabönor
  • 75 g svarta oliver 
  • 1 msk hackad gräslök
  • Citronette
  • 1 1/2 msk citronsaft
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 liten rödlök
  • Raita 
  • 1/4 gurka
  • 1/2 kruka mynta
  • 1 1/2 dl medelhavsyoghurt
  • mortlad svartpeppar
  • salt

VÅR PRODUKT

GÖR SÅ HÄR

  1. Bollar: Skala och finhacka lök och vitlök. 
  2. Blanda vatten och ströbröd. Tillsätt ägg, kryddor, senap, tomatpuré och blanda ihop.
  3. Vänd ner färsen, löken och smula ner fetaosten. 
  4. Forma färsen till bollar, ca 12 stycken. Stek i smör eller olja i en stekpanna på medelvärme tills de är klara. 
  5. Sallad: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. När två minuter återstår häll i de frysta sojabönorna. Häll av i ett durkslag och låt rinna av. 
  6. Dela oliverna och lägg ner i salladen tillsammans med gräslöken. 
  7. Citronette: Vispa ihop citronsaft och olivolja. Skala och strimla löken och lägg i dressingen. Låt marinera ca 20 minuter. Vänd därefter ner i salladen.  
  8. Raita: Riv gurkan och krama ur vätskan. Hacka myntan fint. Blanda ihop yoghurt, mynta, gurka och smaka av med mortlad peppar och salt. 
  9. Servera bollarna med bulgursallad och raita.