Bonden Niklas står på knä i en hage, omgiven av nyfikna grisar.
Niklas på Havor Gård. Foto: Karl Evesund

KRAV-märkt kött och chark från utegris

Våra utegrisar är certifierade enligt KRAVs regler. Allt fler konsumenter i Sverige väljer KRAV-märkt griskött – men varför? I den här artikeln visar vi hur en KRAV-märkt gris har det och varför det är värt priset. Varför kött från utegris både gör gott och smakar bättre.

Tänk dig en flock grisar som blir så glada av att gå i gräset att det riktigt spritter i dem och de börjar böka ivrigt i jorden. De springer runt och jagar varandra, tuggar i sig lite gräs av bara farten och passar på att gyttjebada i sommarvärmen.

När såg du sådana grisar i hagen senast? Om du inte kan minnas är det inte så konstigt. Det är nämligen bara 1 % av Sveriges grisar som har det så här. Det vill vi ändra på.

Några små grisar står i gräset framför sin hydda. Ett par av dem vädrar i den friska luften.
Utegrisar på Havor gård. Foto: Karl Evesund

Vad är KRAV-märkt kött från utegris?

Vi kallar den utegris eftersom KRAV-märkningen betyder att den får vara ute året om. Det är den enda grisen som garanterat får leva ut sina naturliga behov av att beta, böka och gyttjebada i hagen på sommarhalvåret.

Dessutom får utegrisen gott om utrymme inne och gott om halm att boa sig i och den äter KRAV-märkt foder som till stor del kommer från den egna gården. Det här gör grisarna friska och starka och det tycker vi märks på smaken.

Två grisar möts i en puss med sina trynen. De står utomhus i en lerig hage.
Utegrisar på Mälby gård. Foto: KRAV

Vad betyder KRAV-märkningen?

KRAV-märkt griskött är certifierat enligt KRAVs regler. Det finns regler för hur grisarna lever, vad de äter, hur bonden driver sin gård och hur grisarna slaktas. Att KRAVs regler följs kontrolleras vid noggranna och regelbundna kontroller. När du väljer KRAV-märkt i din kött i din butik så väljer du ett noga kontrollerat och certifierat kött.

KRAV logotyp, EU-ekologisk logotyp och Kött från Sverige logotyp. Alla sitte på Smak av Sveas chark från utegris!
KRAV-märkningen uppnår alla kriterier för EU-ekologiskt, och går längre inom många områden.

Skillnad mellan ekologiskt och KRAV-märkt kött från utegris

Den KRAV-märkta grisen uppnår alla kriterier för den ekologiska EU-märkningen. Den KRAV-märkta grisen får dessutom garanterat vistas i hagen på sommaren och får beta, böka och bada gyttjebad. Den får större andel foder från den egna gården och kultingarna får stanna hos suggorna längre.

Allt vårt kött kommer från Sverige. Det betyder låg användning av antibiotika och hög djurvälfärd.

Några grisar står i gröngräset och vädrar i förgrunden. I bakgrunden syns en lada och en träddunge.
Utegrisar på Tjulsta gård. Foto: KRAV

Varför kostar kött och chark från utegris mer?

Ofta, men inte alltid, är priset högre för kött eller chark från KRAV-märkt utegris. Här är anledningarna till att det kan vara värt det:

Större ytor. KRAV-grisar lever med större ytor att röra sig på både inne och ute. Det gör att färre djur kan hållas per kvadratmeter och då ökar produktionskostnaden.

Ekologiskt foder. KRAV-grisar får KRAV-märkt foder som ofta är dyrare att producera eftersom det inte får innehålla kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

Längre uppfödningstid – Eftersom KRAV-grisar får mycket motion och växer i sin naturliga takt utan tillväxtfrämjande medel tar det längre tid att föda upp dem, vilket gör produktionen dyrare.

Mer arbetskraft – Odling (av foder) utan konstgödsel och naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel kräver oftast större arbetsinsats. För att se till att KRAV-reglerna följs krävs egna inspektioner och extra pappersarbete, vilket leder till högre arbetskostnader för bönderna.

Var kan jag köpa kött och chark från utegris?

Smak av Svea smörgåsmat och bacon hittar du på ICA.

Smak av Svea styckdetaljer av utegris hittar du på Coop.

Hittar du inte köttet i din butik? Fråga! Då hjälper du oss växa, och antalet utegrisar att bli fler.

Läs mer

KRAV om griskött

Jordbruksverket om EU-ekologiskt